kikkert

Få den rigtige kikkert

Få den rigtige kikkert

Hver gang lyset kommer igennem kikkerten kan man miste 7-9% af det lys, der transmitteres. I betragtning af at der er flere sådanne punkter i en kikkert (hovedlinser, prismer, okularer) kan du miste ganske meget lys. En grundlæggende belægning kan give et tab  5-6% 

En kikkert kan gå i stykker og blive ubrugelig, hvis den har en revne eller et brud på linserne (det kan være meget svært at reparere). Ujævnheder eller andet på linserne (er let at rengøre med korrekt pleje og de rigtige værktøjer) og justeringsproblemer, hvor de to sider af kikkerten ender med ikke at være justeret korrekt. De fleste kikkert er temmelig holdbare, men de kommer også med på en del farlige på eventyr, hvor folk bærer rundt på dem, mens de vandrer, klatrer osv. 

En stabiliseret kikkert er tilgængelig for dem der har rystende hænde og hvor et stativ ikke er praktisk (f.eks. på en båd). De er ikke billige og fungerer ved hjælp af gyroskoper til at kompensere for bevægelse af kikkerten. 

For lidt over 10 år siden kom flere virksomheder ud med kikkerter med tilknyttede gadgets. For eksempel kunne man få kikkerter med en indbygget radio og hovedtelefoner eller digitale kameraer monteret mellem linserne. Dette var ofte billige digitalkameraer, og det indtryk de forsøgte at give, var at billede man kunne se gennem kikkerten, var det man ville få ud efterfølgendeMen det kan altså ikke lade sig gøre, så den slags er producenter holdt op med at lave.   

Når du køber kikkert, skal du overveje følgende: Du får det, du betaler for. En god kikkert koster mange penge, men det kommer selvfølgelig også an på hvad du skal bruge kikkerten til. Er det astronomi, eller skal du se på fugle – måske kan du bare godt lide at have en kikkert med i operaen.