sandwich

Historien om sandwich

Historien om sandwich

Sandwichen er en af de mest elskede fødevarer i verden, og dens oprindelse kan spores tilbage til århundreder siden. Den første omtale af en sandwich-lignende spise stammer fra den græske forfatter Athenæus, som skrev om en hvedekage fyldt med kød, som blev spist af overklassen i det 5. århundrede f.Kr. Den moderne version af denne snack blev opfundet af John Montagu, 4th Earl of Sandwich, i det 18. århundrede.

Ifølge en populær legende ønskede John Montagu et måltid, som han kunne spise hurtigt uden at skulle forlade sit kortspil. Han bad om skiver af oksekød mellem to stykker toastbrød og opfandt dermed det, der er blevet kendt som “sandwichen”. Hans ligesindede nød den så meget, at de begyndte at bestille den på pubber og værtshuse, og navnet blev så populært, at det blev hængende.

sandwich

Sandwich verden over

Siden da har sandwichen spredt sig over hele verden i alle former og størrelser. I Europa er sandwiches ofte fyldt med pålæg som skinke eller salami, i Amerika serveres de normalt på hamburgerboller med krydderier som ketchup og sennep, mens de i Asien er mere traditionelle med fyld som stegt æg eller hakket svinekød. Der findes endda søde varianter med nutella eller syltetøj!

Uanset hvordan de tilberedes, er der én ting, der er sikker – sandwichen er blevet en fast bestanddel af næsten alle kulturers køkken. Sandwiches findes i alle former, størrelser og smagsvarianter – fra italienske paninis til indiske vada pav til mexicanske quesadillas. Uanset om du er på udkig efter noget salt, sødt eller krydret, er der en sandwich for enhver smag! Så næste gang du tager en bid af din yndlingssandwich, så husk på, hvordan det hele startede med den 4. Earl of Sandwich. Han har måske ikke skabt den mad, som vi kender og elsker i dag, men han var i hvert fald med til at gøre den populær!

Herhjemme kan du prøve en god sandwich hos: https://www.daellekatessen.dk/.