Gulvsliber Nørresundby

Vælg den rette efterbehandling til dit trægulv

Vælg den rette efterbehandling til dit trægulv

editorial

Når trægulvet er blevet høvlet og slebet, skal det overfladebehandles, og her er det vigtigt, at du vælger den rigtige behandling i første omgang – alternativt skal gulvet slibes igen.

Der er ikke noget som nyrenoverede trægulve; de er smukke, bløde og lækre at gå på, og det er prikken over i’et i din indretning. Men de skal have overfladebehandling, hvis de skal holde sig pæne i mange år, og her er det vigtigt, at du vælger en løsning, der ikke bare passer til din æstetiske sans, men også til dine praktiske ønsker i forhold til vedligehold og rengøring.

Tre former for efterbehandling

Ifølge eksperterne er der grundlæggende tre former for efterbehandling, du kan vælge blandt: lak, olie eller sæbe. Vi gennemgår dem allesammen én for én, så du får en forståelse for fordele og ulemper.

Lak er den stærkeste overfladebehandling, du kan give dit trægulv, og med den på brædderne får du et gulv, der både er let at gøre rent, og som kan klare mange års brug. Lakken lægger sig ovenpå gulvet og lukker fladen, og derfor mister du fornemmelsen af træets bløde struktur, ligesom årerne ikke træder helt så tydeligt frem.

Olie er den næststærkest behandling til trægulve, og med olierede gulve får du et slidtstærkt og rengøringsvenligt gulv – dog ikke helt på højde med lak. Olien trænger ned i træet, og derfor bevares den naturlige struktur, og samtidig giver du gulvet en lidt varmere glød end normalt. Olierede gulve skal vedligeholdes én gang om året, hvor du bør giver plankerne plejeolie. 

Sæbe er den mildeste form for efterbehandling, og med den på gulvet får du et meget naturligt udseende. Til gengæld er et sæbebehandlet gulv hverken slidstærkt eller rengøringsvenligt, og derfor stiller det krav til pleje og vedligeholdelse i form er jævnlig vask med sæbespåner og hurtig aftørring, hvis du spilder på gulvet.