vinyl

Vinyls opkomst, fald og genfødsel

Vinyls opkomst, fald og genfødsel

editorial

Vinylplader er genfødt. Ikke fordi, at de nogensinde har været døde, men nu er interessen for vinylplader stigende igen. I denne artikel vil vi give et kort overblik over vinyls historie – fra dens opfindelse til dens fald og genfødsel i dag.

Vinylpladens historie

Vinylplader blev opfundet i 1887 af Emile Berliner. Han skabte en plade med en spiralformet rille, som kunne afspilles på en grammofon – og vinylpladen var født! Vinylplader blev standardformatet for indspillet musik i det 20. århundrede. De blev brugt til alt fra musik til film og endda til taler. Vinylplader var populære, fordi de var holdbare og kunne afspilles på alle typer afspillere. Men i slutningen af det 20. århundrede begyndte vinylpladerne at falde i popularitet.

Vinylplader var populære helt fra begyndelsen af grammofonens historie – og det er der en god grund til! De var robuste, nemme at opbevare og transportere og gav lyd af høj kvalitet. Men med fremkomsten af digital musik i slutningen af det 20. århundrede faldt vinylpladerne i unåde.

vinyl

Vinylplader virkede som et levn fra fortiden. Men i de seneste år, er der igen opstået interesse for vinylplader. Flere og flere mennesker køber pladespillere og samler på vinylplader. En del af grunden til dette er den unikke lyd, som vinylplader giver. Lyden er varmere og fyldigere end digital musik, og mange mennesker siger, at den er mere følelsesladet og engagerende.

Men vinylplader betragtes også som en mere håndgribelig og konkret oplevelse. At holde en plade i hænderne, se på kunstværket og selv ritualet med at rengøre og pleje dine plader kan gøre det endnu sjovere at lytte til musik. Vinylplader anses også for at være en mere bæredygtig måde at nyde musik på, da de kan afspilles igen og igen uden at blive beskadiget.

Køb vinylplader

Hvis du kunne tænke dig at få fingrene i vinylplader, så er dette bestemt muligt. Du kan blandt andet købe vinylplader her: https://www.gaffashop.dk/shop/frontpage.html.