Misbrugscenter

Sig farvel til pillemisbruget med et ophold på et misbrugscenter

Sig farvel til pillemisbruget med et ophold på et misbrugscenter

editorial

Et pillemisbrug kan godt gå hen og udvikle sig fatalt – også selv om der er tale om lovlig medicin.

Hvorfor bliver man misbruger?

Det kan godt være svært at sætte fingeren på en enkelt faktor, som skulle gøre, at en person udvikler et afhængigheds betinget misbrug. Som oftest vil der være tale om en kombination af faktorer – som en stabel af osteskiver, som ligger oven på hinanden på en måde, så at der er hul hele vejen igennem.

Et af hullerne i osten kunne være en barndom præget af misbrug, hvor en af – eller begge – forældrene var narkoman eller alkoholiker. De svigt, en sådan barndom vil indeholde, kan medføre virkninger langt ind i voksenlivet. En anden faktor kan være en genetisk disposition for afhængighed, hvilket der til stadighed forskes i. Og så kan det være nemt at falde i et misbrug, hvis man har været udsat for en traumatisk begivenhed eller en voldsom omvæltning i éns liv, for eksempel en grim skilsmisse eller et dødsfald i familien.

Mange af de mennesker, som får udskrevet smertestillende medicin, udvikler et misbrug af selvsamme medicin – ikke fordi de bliver ved med at have ondt, men fordi medicinen har andre, delvist utilsigtede, virkninger. For eksempel medfører de såkaldte opioider, som blandt andet tæller Tramadol, Oxycontin og Fentanyl, ved siden af deres smerte lindrende effekt, også en behagelig rus. Mange mennesker, som har fået udskrevet disse præparater, vil udvikle en afhængighed af denne rus. Og så kan det faktisk være rigtig svært at slippe medicinen igen.

Hvordan kommer jeg ud af mit pillemisbrug?

Er du en af dem, som er blevet lidt for ”hooked” på din smertestillende medicin, bør du opsøge professionel hjælp. Det kan være forbudnes med alvorlige risici at forsøge sig med afvænning på egen hånd. Hos Behandlingscenter Stien er det dygtige personale særligt uddannet til at håndtere afhængighed af receptpligtig medicin. Du kan læse mere om misbrugsbehandling på https://behandlingscenter-stien.dk